פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך.
אפשר לשנות הרגלים!
במהלך החיים אנו מפתחים הרגלים רבים. ההרגלים עוזרים לנו להתמודד ואפילו לשרוד. הבעיה היחידה היא,שאנו שוכחים לבדוק ולעדכן. כך נוצר לעיתים קרובות מצב שהרגל ישן שאולי עזר בעבר, כעת יוצר יותר בעיות מאשר הוא פותר. אפשר וכדאי מאד לעדכן ולשדרג הרגלים! בהקשר זה אני רוצה להכיר לך קטע קצר שנקרא: "מעבר לכשלונות". הוא לקוח מהספר לצוד פרפר קסום/ורדה רזיאל (ויזלטיר). הנה:
"בכל אחד מאיתנו יושב איש מדע קטן, אשר מתבונן בתופעות-החיים, בעיקר חייו שלו, ועורך מתוכן היקשים. כמו שהסטטיסטיקאי עורך מדגם ועל סמך תוצאותיו מסיק מסקנה כוללת על אודות האוכלוסייה כולה או אפילו על האנושות כולה, כך גם אנו נוטים לראות בניסיון חיינו מדגם מייצג, שעל פיו אנו מסיקים מסקנות לגבי העתיד.
בעבר, בימים שבהם נהגתי לנסוע בטרמפים, הייתי, לאחר ציפיה של חמש או עשר דקות למכונית שתעצור לי, אומרת לעצמי כך: הנה אני עומדת ומחכה פרק זמן מסויים, שבו אף מכונית לא עצרה. מי יערוב לי שפרק זה אינו מייצג את אשר עתיד לקרות לי בשעה הקרובה, ביום הבא כולו, ומחר, אמצא את עצמי מתייבשת באותו מקום?
גם הנסיונות החוזרים-ונשנים, לנתק את הקשר ההרסני עם פלוני לא הצליחו עד כה – אז זה מה שיקרה גם הלאה. אם נכשלתי ביחסי עם גברים במשך עשר שים, עשרים שה, מה פתאום שמשהו ישתנה מחר, מחרתיים, אחר מחרתיים. כל יום נוסף של כישלון מקרב אותי למסקנה הסופית, שלעולם לא אמצא את קשר האהבה שלו חיכיתי כל חיי.
דומה שמספר הנסיונות שבהם ניסיתי ולא הצלחתי לשחות עם הראש בתוך המים, מעידים על כך שלעולם לא אצליח להתגבר על הפאניקה התוקפת אותי כאשר נוגעים המים בפניי. וכך גם בעניין הרגליי הרעים האחרים, שעליהם לא הצלחתי להתגבר עד כה.
אבל בחיים יש משהו שהוא מעבר לסטטיסטיקה. הרי אינני עומדת ומחכה לטרמפ באותו מקום. גם הקשר ההרסני התנתק לחלוטין. אני שוחה עם הראש במים. ובאופן הכי מפתיע גיליתי שאושר האהבה לא חייב לפסוח עליי למרות הניסיון השלילי של עברי.
ובכן, עקרון המדגם המלמד על המהות כולה, או האירוע המייצג המנבא את העתיד כולו, הוא עיקרון שגוי, הפוסח על כמה סיכויים: איננו עומדים על מקום אחד. הכישלון, גם כאשר הוא ברור ונחרץ ביותר, לא בהכרח משאיר אותנו בדיוק באותו מקום. כל ניסיון, גם בלתי מוצלח לפרוץ את הכבלים – יכול להחליש אותם, אפילו אם נשארים כבולים. הרגלים יכולים להשתנות תוך כדי לימוד הלקחים. ובעיקר-יש תהליך של הבשלה.
תהליך ההבשלה אוהב במיוחד את אלה שמנסים שוב ושוב. הוא נוטה חסד עקבי לפעוט המנסה לקום על רגליו הרופסות, הרועדות. הוא נופל וקם, נופל וקם, עד אשר הוא מצליח ללכת וגם לרוץ. תהליך ההבשלה גם מאיר פנים לאנשים אשר נתקעים בתהליך היצירתי שלהם – בתנאי שכעבור זמן-מה הם חוזרים לעסוק בו.
מדגם הכשלונות שלנו אינו מדגם מייצג. זהו מדגם מוטה של התנסויות ראשוניות שהן התנסויות בוסר, משוללות לקחים. לעיתים רוויות פחדים והסתייגויות.
וכפי שארבעים השנה הראשונות בחייו של רבי עקיבא לא העידו כלל על ההמשך, כך עשרות השנים הראשונות של קיומנו, אינן צריכות לייאש אותנו מן הסיכוי לקיום פורה ומאושר יותר.
ובפינתנו לשבועות הקרובים: לעשות סדר במחשבות מבלבלות (לפירוט – המלצת השבוע 28.10.12)
הקטע "מעבר לכשלונות" מדגים עיוות חשיבה, הנקרא חשיבה מאגית. בסוג זה של חשיבה אנו מאמינים שאנו יודעים את העתיד לקרות. הקטע הזה מאתגר, למשל, את הידיעה ש'מה שהיה הוא שיהיה' – אם משהו קרה שוב ושוב כך ימשיך לקרות בעתיד. האמנם?!
מעניין לשים לב להבדל בין הערכת סיכויים לבין ידיעה ודאית. יש הבדל עצום בין המחשבה – 'ייתכן שלא אלמד לשחות עם הראש במים, כיוון שלא הצלחתי עד כה', לבין המחשבה – 'בטוח לא אלמד לשחות עם הראש במים כיוון שלא הצלחתי עד כה'. המחשבה הודאית היא המאגית. מחשבה מאגית יכולה להיות מרגיעה או אפילו מועילה. היא עושה צרות, כאשר המחיר עולה על התועלת ואז חשוב לאתגר אותה. למשל, אם שחקן כדורגל מאמין שגרביים מסויימות מביאות לו מזל, אין בכך כל בעיה. להפך, האמונה אולי מעלה את הביטחון שלו, וכך האמונה מתממשת. אבל אם הגרביים נקרעו, זה הזמן להבין שמה שהביא מזל זה היכולת והביטחון ולא הגרביים. חשיבה מאגית יכולה להפוך ל'נבואה שמגשימה את עצמה'. אם התגשמות הנבואה אינה מועילה ואף מזיקה, זה הזמן לשנות את הנבואה.
עוד סוג של חשיבה מאגית הוא קריאת מחשבות: הביטחון שאנו יודעים מה אחרים חושבים. סליחה, אנחנו גרים למישהו אחר בתוך הראש?! ממש לא!
אז ההמלצה לשבוע זה – להתבונן במחשבות ובהרגלים – אלו הרגלים ומחשבות בולטים השבוע? מה הרווחים והמחירים שלהם? אלו מהם משרתים אותך? אלו צריך לשדרג? אלו כדאי אולי לזרוק לפח הזבל או לשים במקום של כבוד במוזיאון היסטורי? להתבונן וגם לשחק קצת – לשנות בפועל ואפילו לשנות בדמיון, להחליש, לחזק… ולעשות את כל זאת בכבוד ובאהבה כלפי עצמך.
ספרים נפלאים שעוסקים בדרך פשוטה לשנות מחשבות לכיוונים יעילים הם ספריה של ביירון קייטי. על שניים מהם ניתן לקרוא ב"מקורות לעזרה עצמית".
הגישה הפסיכולוגית לטיפול המתמקדת בשינוי מחשבות מטעות והרגלים יוצרי בעיות לדפוסי חשיבה והרגלים יעילים נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)
ההמלצה של היום מוקדשת בתודה לאשה יקרה ללבי, שהמפגש איתה התחיל שרשרת של מחשבות, שהביאה לכתיבה של היום.
היום, השבוע, ובכל יום ויום
שיהיה שבוע טוב!