תפריט

המלצת השבוע 2.12.12

 

פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך. 

 

מקצבים של מנוחה

השבוע קראתי קטע מקסים, שנקרא "מקצבים של מנוחה"*: "אנו חיים בעידן שבו כולם ממהרים: עובדים מהר, נוסעים מהר, בולעים את האוכל מהר… אך האם עשיית הדברים מהר באמת מוסיפה משמעות לחיינו? דומה שככל שאנו ממלאים את חיינו באביזרי נוחות רבים יותר, אנו ממהרים יותר וחרדים ומתוחים יותר. מדוע? מפני שתשומת לבנו מרוכזת בזמן.

עלינו להאט את הקצב ולמצוא את הזמן להנות מחיינו. אנו יכולים למהר לפעמים, כל עוד איננו שוכחים גם… לעצור מעת לעת. האמת היא שעבודתנו אינה נגמרת לעולם. אם היינו מפסיקים לעבוד רק בסיום העבודה, לא היינו מפסיקים לעולם. מנוחה של רגע, שעה או יום משחררת אותנו מהצורך הכפייתי לסיים דברים, ומעניקה לנו זמן להרהורים, לחשיבה על בעיה או נושא רגשי ולמילוי המצברים.

ללא מנוחה, ללא האטת קצב, אנו נכנסים למצב של הישרדות, שבו כל דבר שנקרה בדרכנו נתפס כחשוב מאיתנו. כשאנו נעים יותר ויותר מהר, כל פרט מקבל חשיבות מופרזת. הכל נראה יותר דחוף מכפי שהוא באמת. תכופות אנו מגיבים ברשלנות, לפעמים מתוך ייאוש. הדבר מוביל לכעס, לחרדה, או לדיכאון.

יש תבונה רגשית עמוקה בשבת היהודית, שמתחילה בדיוק עם השקיעה כל יום שישי… השבת אומרת: הפסיקו עכשיו.

כשאתם עוצרים ונחים, אתם מעניקים לעצמכם את ההזדמנות לבדוק מה מצבכם ומה אתם מרגישים. ההפסקה יכולה להיות המדיטציה הרגשית של היום…

… הפנו את התודעה בעדינות כלפי פנים והניחו למתחים להשתחרר. אז תוכלו לשמוע את האמת הפנימית העמוקה ביותר. זוהי… בחירה מרצון לקבל או לעזוב את הסיטואציה החיצונית והפניית תשמות לב פנימה. זוהי מהות הפתגם: "היו שקטים ודעו".

"… חשבו על היום שעבר, על השבוע שהיה לכם. הזכירו לעצמכם שהימצאותכם בעולם חשובה… הגיעה העת לנוח. תנו לנפשכם לנוח ברכות בלבבכם".

אני מסכימה עם הקטע הזה מאד, וחושבת שיש בו ברכה, כמו מים שנוגעים בנפש. יש לי מחשבה שונה בקשר לנושא של האטת קצב. הדבר המרכזי בעיניי הוא לאוו דווקא האטה אלא לקיחת הפסקה מרשימת המטלות הבלתי נגמרת, ומציאת הקצב המתאים לך באותו רגע.

אז ההמלצה שלי להשבוע – להקדיש זמן לעצמך! זה משתלם! אפשר להתבונן – מתי קל להקדיש זמן? מתי קשה? אלו מחשבות חולפות בראש כשקל ואלו כשקשה יותר? אלו רגשות עולים? מה התחושות בגוף? מה ההתנהגות שלך?

ובפינתנו: לשלוט בדפוסי חשיבה מטעים

הרודפנות של רשימת המטלות הרבה פעמים מערבת מספר עיוותי חשיבה, שסקרתי בהמלצות שבוע קודמות: חשיבה קטסטרופלית, חשיבה מאגית, ו"צריך ואסור". הנה צירוף אופייני: אני חייב/ת לעשות את זה. אם לא אעשה, בטוח יקרה משהו נורא ואיום. שווה לבדוק: האם הנורא ואיום הוא אכן האיום אותו אנו מרגישים ומדמיינים או שקצת הגזמנו? האם אכן בטוח שהמשהו הנורא ואיום יקרה? האם ה"צריך" רלוונטי לעכשיו או ששכחנו לעדכן את הרשימה?

הגישה בטיפול פסיכולוגי המתמקדת בשינוי מחשבות מטעות והרגלים יוצרי בעיות לדפוסי חשיבה והרגלים יעילים נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

*הקטע לקוח מתוך הספר "יוגה רגשית"/ביג'ה בנט. תודה שוב לתמי שוופי, מורתי ליוגה, שהציגה בפניי ספר זה.

היום, השבוע, ובכל יום ויום

שיהיה שבוע טוב!

 

 

 

הפוסט הזה סגור לתגובות כרגע.

Quick Website - בניית אתר תדמית
FRESH - עיצוב גרפי