תפריט

המלצת השבוע 25.11.12

 פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך.

 

נתינה נדיבה

"זה בזו נביט

ונתמה שנית

אם ראינו נכונה

לפעמים אני

לפעמים אתה

כה זקוקה לנחמה"/

רחל שפירא

בעקבות התקופה הקשה שעברה על כולנו בתקופה האחרונה, אני רוצה להקדיש את ההמלצה של השבוע לאנשים שנפגעו וצריכים כעת להתאושש. בזמן האחרון "התנגן" בראשי קטע שקראתי בספר "קופנציוס מהלב"/יו דאן:

"…היה מלך שבילה את ימיו בהתחבטות בשלוש שאלות מהותיות: מיהו האדם החשוב בעולם? מהו הדבר החשוב ביותר? מתי הזמן החשוב ביותר לעשות דברים?… יום אחד התלבש המלך כאחד מפשוטי העם והלך למקום מרוחק, שם מצא מקלט למשך הלילה בביתו של זקן אחד. באמצע הלילה התעורר המלך בבהלה לקול רעש חזק מחוץ לבית, וראה איש שותת דם שמיהרו להכניסו לביתו של הזקן. האיש אמר: "אנשים רודפים אחרי. הם רוצים לעצור אותי!" הזקן אמר: "הסתתר אצלי לעת עתה", והסתיר את האיש בביתו. המלך היה מבוהל כל-כך שלא הצליח להירדם, וזמן קצר לאחר מכן ראה חיילים מגיעים אל הבית בעקבות הנמלט. החיילים שאלו את הזקן אם ראה מישהו עובר. הזקן השיב:"אינני יודע. אין כאן איש". החיילים הלכו לדרכם. האיש שמצא מקלט בביתו של הזקן הודה לו קצרות, ויצא. הזקן סגר את הדלת וחזר לישון. למחרת בבוקר שאל המלך את הזקן:"איך זה שלא פחדת להכניס לביתך את האיש? לא חששת להסתבך בצרות איומות. הדבר כמעט עלה לך בחייך! פשוט הכנסת אותו פנימה. למה לא שאלת מי הוא?"

הזקן השיב בשלווה: "בעולמנו האדם החשוב ביותר הוא זה העומד מולך וזקוק לעזרתך, הדבר החשוב ביותר הוא לעזור לו, והזמן החשוב ביותר הוא הרגע הזה. אינך יכול להשתהות ולו לשניה".

לפתע, הכל התבהר למלך: שלוש השאלות הפילוסופיות שהתחבט בהן זמן רב כל-כך נפתרו בן רגע".

האם הזקן פעל נכון? לדעתי אין לדעת. אך העיקרון שלפיו פעל הוא עיקרון בעל ערך רב בעיניי: לפעול למען מי שזקוק לעזרה בזמן בו הוא זקוק לעזרה. חשוב לזכור שמי שזקוק לעזרה יכול להיות גם את/ה עצמך.

ומה קורה כאשר יש התנגשות בין הצורך לעזרה לבין ערכים, צרכים או אילוצים אחרים?

ראשית, כדאי לבנות מבעוד מועד מערכות ערכים המכילות סדרי עדיפויות ויכולות לתת הכוונה וכן להשאיר מקום לגמישות.

שנית, נעבור לפינתנו השבועית: 'להתמודד עם דפוסי מחשבה מטעים'

כאשר עוסקים בנתינה, עולה אצל אנשים רבים ההתלבטות בין נתינה לעצמי לבין נתינה לאחר. אחד מעיוותי המחשבה היכולים 'להתגנב' לתוך התלבטות זו היא חשיבה דיכוטומית: או שאני נותן/ת לעצמי או שאני נותן/ת לאחר. לעיתים, כמובן זה יהיה נכון – יהיה צורך לבחור. אשה חכמה אמרה לי פעם: "זה כמו ריקוד. פעם את נותנת לעצמך ופעם לאחר". אך פעמים רבות חשיבת ה'או' 'או' יוצרת בעיה במקום שאין כלל בעיה, ואפשר 'גם וגם'. למשל, בנושא הנתינה. פעמים רבות נתינה לאחר היא גם צורה של נתינה לעצמנו, ונתינה לעצמנו מחזקת את האפשרות לתת לאחרים.

הגישה בטיפול פסיכולוגי המתמקדת בשינוי מחשבות מטעות והרגלים יוצרי בעיות לדפוסי חשיבה והרגלים יעילים נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

אז ההמלצה שלי להשבוע – לתת בנדיבות – לעצמך ולאחרים. וכיוון שרדיפה עצמית יכולה להתגנב בצורת מחשבות כגון: "אני לא מספיק מעניק/ה", אפשר פשוט להתבונן – מתי רוצים לתת, מתי מתלבטים, מתי לא רוצים. להתבונן, ולעשות -לתת לעצמך ולאחרים בצורה ובאופן שמתאימים לך.

היום, השבוע, ובכל יום ויום

שיהיה שבוע טוב!

 

 

 

הפוסט הזה סגור לתגובות כרגע.

Quick Website - בניית אתר תדמית
FRESH - עיצוב גרפי