פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך.
שליטה יעילה!
להניח למאמצים מיותרים
הפינה השבוע היא חלק מסדרת פוסטים בנושא שליטה. והיום – איך לעשות בחכמה.
עשיה ואקטיביות הן חלק חשוב בחיים. לעשיה יש כמה תפקידים: בניה, הגנה, ושליטה בחרדה המלווה את חיינו. חשבו כדוגמא על בניית בית. ישנה את ההתלהבות היצירתית שמתלווה לבניה. ישנו התפקיד ההגנתי של הבית – להגן עלינו ממזג האוויר, למשל. וישנו את הבית כמרגיע חרדה ונותן ביטחון – יש לנו בית. אנו חשים שיש לנו בסיס בטוח.
עד כאן הכל משתלב בהרמוניה. היכן משתבשים מנגנוני השליטה?
השיבוש חל כאשר החרדה משתלטת ודוחפת אותנו מעבר למה שנחוץ. למעשה, כאשר המחירים של העשיה גבוהים מדי, והרווחים קטנים מדי. בדוגמא של בניית הבית, כאשר לא ישנים בלילה מרוב מחשבות על מה יהיה עם הבניה – כאן החרדה משתלטת ומביאה אותנו למאמץ עודף שמפחית את היעילות ומקשה על החיים.
מאמצים מיותרים הם חלק מהחיים. הרעיון הוא לא לסלק אותם – זה בלתי אפשרי. אלא להפחית אותם. ואיך עושים את זה? ראשית, ניתן ורצוי להתבונן. אנחנו הרבה מגיבים -פועלים, מתנגדים… עצם ההתבוננות נותנת לנו מרחב נשימה ואפשרות בחירה. הצעד השני הוא אכן הבחירה. בדוגמא שלנו: התגובה הטבעית היא לרוץ עם המחשבות והחרדה ו/או לנסות להתנגד להן ולישון "בכוח". התוצאה היא אותה תוצאה – נוצר מעגל קסם שמקשה להירדם.
על מנת לשנות את מעגל הקסם אפשר להתבונן עם קבלה בכך שהחרדה מפריעה לישון כרגע. ואז אפשר לבחור – לנקוט בטכניקה מרגיעה כדי להירדם, לעשות משהו כיוון שממילא לא נישן ואז לחזור לישון… יש המון אפשרויות.
מאמצים מיותרים קיימים ברמת החשיבה, הרגש, הגוף וההתנהגות. הנה כמה דוגמאות למאמצים נפוצים ודרכים להפחתתם:
גוף – בהמשך לפינה של שבוע שעבר, אנחנו נוטים לעצור נשימה בזמן מאמץ. רבים מאיתנו גם מתלוננים על מתח בגוף. הצעד הראשון – להבחין כשאנחנו עוצרים נשימה, כשאנחנו מאמצים את הגוף בצורה שאינה תורמת לנו. להבחין מתוך קבלה וידיעה שזה המצב ואין צורך להילחם איתו. הצעד השני – לנשום, להניח לגוף להירגע, אפשר לדמיין מישהו/י מניח/ה יד על חלק הגוף המאומץ ואומר/ת – אפשר לנוח ולהניח. מעניין לנסות לחייך – חיוך מפעיל מערכות של רגיעה ותחושה טובה בגופנו, גם כאשר הוא 'טכני' לחלוטין.
רגש – גם בנוגע לרגשות אפשר להתבונן, לקבל, ולבחור. לצורך הבחירה עוזר 'לנהל דיאלוג' עם הרגש. לקבל את הרגש ולשים לו גבול בו זמנית.
חשיבה – במצב חרדה ומאמץ יתר יש לנו נטיה 'לחשוב במעגלים'. אנחנו מנסים שוב ושוב לפתור ולהשיג ודאות אבל למעשה נקלעים למצב לא פרודקטיבי של חשיבה שחוזרת על עצמה ולוקחת הרבה אנרגיה. בהינתן שזהו המצב, אנחנו יכולים להבחין במצב זה, ולכוון את החשיבה לכיוונים אחרים.
התנהגות – הרבה פעמים אנחנו מופעלים ע"י הגוף, הרגש, החשיבה. גם כאן – התבוננות עוזרת לנו לבחור.
הגוף, הרגש, החשיבה וההתנהגות הם חלק ממארג אחד, ושינוי בכל אחד מהרכיבים עוזר ליצור שינויים בכיוון שמשרת אותנו ומפנה אנרגיה לתחושה טובה ולעשיה יעילה.
ניתן לקרוא עוד על דרכים לשליטה יעילה, להפחתת חרדה ומתח, ולהגברת רגיעה וביטחון בעזרת היפנוזה עצמית ובעזרת מדיטציה.
המשפט 'להניח למאמצים מיותרים' מלווה אותי שנים רבות. קיבלתי אותו 'במתנה' מהמורה לפלדנקרייז שלי, שהיא גם אחותי, טל לוין. לטל – הרבה תודה.
וסיכום ההמלצה שלי להשבוע – להתבונן מתוך קבלה, לבחור, לנשום ולחייך!
היום, השבוע ובכל יום ויום
שיהיה שבוע טוב!