פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך.
דיאלוג עם הרצון
בזמן האחרון אני חושבת הרבה על הרצון, ועל הדרכים בהם הוא תורם ומעשיר וכן על הדרכים בהם הוא עושה לנו צרות. אנשים מתייחסים לרצון שלהם במגוון דרכים:
"אני חולמת על…" "אני רוצה את הדבר הזה עד כאב" "יש כל-כך הרבה דברים שאני רוצה" "אני לא יודע מה אני רוצה…" ועוד ועוד….
רצון יכול להיות מצפן, משאלה שנותנת לנו כיוון, משמעות ותכלית.
רצון יכול להיות מקור לכאב, כאשר הפער גדול בין הרצון לבין מציאות חיינו.
רצונות יכולים לרדוף אותנו.
רצונות ומשמעויות יכולים לחמוק מאיתנו.
כיצד נדע להבחין בין רצונות שונים בתוכנו? כיצד נדע האם הרצון הוא אכן שלנו או נובע מרצון של מישהו אחר לגבינו? כיצד נדע להתייחס באופן בונה לרצון כך שיחזק אותנו? כיצד נדע לגשר בין הרצון למציאות?
שאלות אלו נהיות קשות עוד יותר כאשר אנו חיים בתרבות בה יש ערכים של להשיג עוד ועוד, לרצות עוד ועוד, ובה יש אינסוף גירויים שמעודדים אותנו לרצות. אני לא אומרת זאת כדבר שלילי. יש בכך יתרונות וחסרונות, כמו כמעט בכל דבר. אחד החסרונות הוא שבתרבות כזו קל שיהיה מופעל "רעש" עצום של רצונות, וקשה יותר להבחין – מה מהם נחוץ לנו, ומה מהם בסופו של דבר מקשה על החיים. לעיתים מרוב "רעש" קשה להבחין – במה אנחנו באמת רוצים?
הנה כמה קוים מנחים שיכולים לסייע בהתייחסות לרצון:
-
להקשיב ולהתבונן- במחשבות, בגוף, ברגשות, בהתנהגות. ההקשבה וההתבוננות עוזרות לנו להבחין – מה אני רוצה? ייתכן, למשל, שרצון במכונית חדשה מבטא רצון להערכה, אהבה, ואז קניית מכונית חדשה היא לא ממש הפתרון שיספק את הרצון הזה, ויש פתרונות מספקים יותר וגם זולים יותר. לעומת זאת, ייתכן, למשל, שתחושת חוסר סיפוק בעבודה תוביל לבדיקה ולזיהוי של רצון לשינוי שלא קיבל התייחסות מספקת עד כה.
-
להתמקד בקו מנחה – הרצון משרת אותי ולא אני משרת את הרצון.
-
לבדוק את הרצון מול המציאות – יש רגעים בהם מתאים להשלים עם כך שרצון מסויים לא יתממש או יתממש באופן חלקי, יש רגעים בהם מתאים לפעול בכל הכוח כדי לממש רצון, ויש הרבה רגעים בהם מתאים לשלב באופן יצירתי – השלמה ופעולה במגוון דרכים.
-
ניסוי וטעיה – חשוב לשים לב מה קורה בפועל: כאשר פועלים לפי רצון מסויים בדרך מסויימת, האם הדרך הזו משרתת אותנו, עוזרת לנו, או יוצרת קשיים. זו בדיקה מתמדת כיוון שדרך מסויימת יכולה להתאים ברגע אחד ולא להתאים ברגע אחר. חשוב להרשות לעצמנו חופש משחק – אנו לומדים מתוך ניסוי וטעיה. גם עם עשינו פעולה מסויימת והתוצאה לא מוצלחת, יש בכך למידה. ומצד שני חשוב לשים לב לקוים אדומים – יש דרכי פעולה שאפשר לשחק איתן, ויש דרכי פעולה שצריך לעצור. למשל, לספק רצון להתרעננות ע"י שתיית כוס קפה יכול להתאים יום אחד ולא להתאים יום אחר וכך או כך זה בסדר, אבל לספק רצון להתרעננות ע"י נסיעה של 300 קמ"ש-זו דרך של מימוש רצונות שהיא מסוכנת וצריך פשוט להימנע ממנה.
אז ההמלצה שלי להשבוע – להתייחס לרצון שלנו בכבוד, לנהל איתו דיאלוג, ולזכור שהרצון "עובד בשבילנו" ולא אנחנו "עובדים בשבילו".
אני ממליצה גם על ספר מקסים: "הספר לאנשים שרוצים להספיק הכל"/בראדלי טרבור גריב.
אחת הדרכים להתבוננות ברצון, שמאפשרת גם דיאלוג איתו היא דרך מדיטציה.
היום, השבוע, ובכל יום ויום
שיהיה שבוע טוב!