תפריט

ביופידבק

טיפול בחרדה, בפחדים ממוקדים (פוביות) ובתופעות לחץ בעזרת ביופידבק

"החרדה משגעת אותי"

"אני כל הזמן בסטרס"

"איזה סיוט המיגרנות האלה"

"לא ישנתי כל הלילה, רחמו עליי…"

"הבטן כואבת וכל היום צריך לרוץ לשירותים"

 

לחץ וחרדה גורמים לסבל רב, והרבה פעמים מלווים בהימנעות, שמגבילה מאד ומצמצמת את החיים. 

השימוש בביופידבק מאפשר ללמוד כלים יעילים להרגשה טובה יותר – גופנית ונפשית. 

 

מחקרים מראים שתרגול ביופידבק בטיפול, המלווה בתרגול הכלים שנלמדו בבית, מאפשר רגיעה ושיפור ניכר באיכות החיים תוך זמן קצר יחסית.

איך זה עובד? בפגישות לומדים כלים, שעוזרים להגביר את השליטה ולעזור ליצור רגיעה. המחשב נותן פידבק על התהליכים הגופניים בזמן השימוש בכלים. הפידבק מהמחשב עוזר לדעת ולהכיר את הדרכים בהם אנחנו גורמים לעצמנו לסבל, ואת הדרכים בהם אנחנו משפרים את החיים שלנו. כאשר משתמשים בפידבק זה לתרגול, הולכים ומגבירים את היכולת לעזור לעצמנו להרגיש טוב יותר. זה כמו תכנית אימונים בחדר כושר; בונים הרגלים טובים ומשפרים עוד ועוד. בין הפגישות מתאמנים בשימוש בכלים בבית, ללא המחשב, וכך משפרים את היכולות ליצור רגיעה, ותחושה טובה. 

הנה סיפור על טיפול: חני (שם בדוי), הגיעה עם מיגרנות שגרמו לה לסבל רב, והשביתו אותה. כשהיתה לה מיגרנה, נאלצה לשכב כל היום בחדר חשוך ושקט. היא לא היתה יכולה ללכת לעבודה, וגם לא לטפל בילדיה. היא הגיעה בתחושה של ייאוש וחוסר אונים, לאחר שניסתה אמצעים רבים, שלא עזרו לה. בדיקות רפואיות לא מצאו כלום, והרופא אמר לה שמדובר בתופעה של לחץ.

בפגישה הראשונה חני נדהמה לגלות את מידת השליטה שיש לה על הלחץ שלה. היא התחברה למחשב, וראתה גרף שמודד לחץ ורגיעה. היא ראתה שכאשר היא חושבת: "המיגרנות האלה לא יעזבו אותי לעולם, ויפטרו אותי מהעבודה", עמודת הלחץ מזנקת לשיאים, והראש "מתפוצץ". היא ראתה גם כשאשר היא מתרגלת טכניקת הרפייה, עמודת הלחץ יורדת, ועמודת הרגיעה מטפסת, והראש נרגע. ההבנה הזו נתנה לה תקווה ומוטיבציה ללמוד כלים לרגיעה, ולתרגל אותם. היא למדה הרפיה, טכניקות להכוונת המחשבות לכיוונים חיוביים, מדיטציית מיינדפולנס ועוד… אחת האנימציות האהובות עליה במחשב היתה אנימציה של ים, בה ככל שהיא נרגעת יש קול ומראה מרגיע של גלים. היא החלה לדמיין את האנימציה הזו כשרצתה להרגע, גם כשלא היתה ליד מחשב. במסגרת עבודתנו חקרנו גם את התפקיד שיש למיגרנות בחייה של חני. בין השאר, ראינו שהיא דורשת מעצמה המון, והמיגרנות באות לסמן לה ולאחרים שהיא עוברת את הגבול של עצמה, וצריכה לנוח. חני פיתחה אמצעים אחרים לאיזון הדרישה העצמית שלה. היא שמה יותר לב למה היא רוצה ויכולה. אמרה לאחרים, כשלא רצתה או יכולה לעשות משהו. ביקשה עזרה. ודאגה לעצמה לאמצעי רגיעה קבועים כמו הליכות, ותרגול אמצעי הרפיה באופן קבוע. עם העבודה הזו המיגרנות הלכו ונרגעו. חני החזירה לעצמה את השליטה על חייה, התפקוד, וההנאה.

ביופידבק עוזר גם בטיפול בפחדים ממוקדים. הנה סיפור נוסף: הראל (שם בדוי), סטודנט באוניברסיטה, הגיע בגלל חרדת בחינות. שבוע לפני הבחינה הבטן שלו היתה מתהפכת, לא ישן בלילה, ולא היה מסוגל להתרכז בלימודים. בקושי הצליח לגשת לבחינה, ובבחינה עצמה היה לו "בלקאאוט" ולא זכר גם את מה שכבר הצליח ללמוד. לימודיו באוניברסיטה עמדו בסכנה. הראל החליט החלטה נחושה שהוא יעשה הכל כדי להשתלט על חרדת הבחינות שפוגעת בו כל-כך. כמו חני, גם הראל למד טכניקות שהתאימו לו כדי לשלוט בחרדה ולהביא את עצמו לרגיעה. שילבנו בטיפול בביופידבק טכניקה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) בה הראל מתנסה, תחילה תוך שימוש בדמיון בחדר הטיפול, ואח"כ במציאות במצבים המלחיצים אותו בצורה הדרגתית מהמצב הכי פחות מלחיץ ועד המצב המלחיץ ביותר, ועוזר לעצמו בעזרת הטכניקות שלמד. הראל התאמן יום יום, ולפתע חש שהוא יכול לשלוט בחרדה והוא יכול ללמוד! האמונה הזו בעצמו הגבירה את המוטיבציה שלו להתאמן. תוך מספר שבועות הראל היה מסוגל ללמוד לבחינות, לגשת אליהן, ולעשות אותן היטב.

ביופידבק עוזר גם בתופעות נוספות. הנה שתיים מהן:

השימוש בביופידבק לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD)*

אנשים רבים מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז. זהו דפוס ייחודי, עם יתרונות וחסרונות. התופעה מולדת, מתחילה מילדות ונמשכת לאורך כל החיים. כאשר הפרעת הקשב והריכוז מלווה בהיפראקטיביות היא מקבלת את הכותרת ADHD. לילדים, מתבגרים ומבוגרים, המתמודדים עם תופעה זו, קשה יותר לשלוט בהתנהגותם. הם נוטים להיות אימפולסיביים יותר, והרבה פעמים מתמודדים עם כך שהם "עושים שטויות" כגון: בזבוז, התפרצויות כעס, ועוד… ואז מאד מצטערים על כך, אבל חשים שאינם יכולים לשלוט. הורים של ילדים עם ADHD הרבה פעמים נקראים לשיחות הורים שוב ושוב, ומתמודדים בבית עם מצבים קשים. בנוסף, קיים הקושי להתרכז, להתמיד במשימות ועוד…

ואיך ביופידבק עוזר בהתמודדות עם ADHD?

בעזרת הטכניקות הנלמדות בשילוב עם השימוש בביופידבק, לומדים להגביר את השליטה העצמית. כך שולטים טוב יותר בהתנהגויות במצבים, בהם בעבר היתה התנהגות אימפולסיבית ולעיתים אף הרסנית. כמו כן ניתן ללמוד להעלות את רמת הריכוז. השימוש בביופידבק מהווה חלק מטיפול כולל. בעבודה עם ילדים הטיפול מלווה בהדרכת הורים. 

*קיימת גם הפרעת קשב וריכוז מסוג ADD. גם להפרעה זו וגם ל-ADHD, ניתן להשתמש בנוירופידבק. 

מה המשותף בין PMS ותופעות גיל המעבר ואיך ביופידבק עוזר?

נשים רבות מכירות את התופעות הקשורות ל-PMS. וכשאלה חולפות, מגיעה ההתמודדות עם תופעות האופייניות לגיל המעבר: שינויים חדים במצבי רוח, כאב, נדודי שינה, גלי חום בגיל המעבר, ועוד. ואיך ביופידבק יכול לעזור? כשקשה לנו וכואב לנו הרבה פעמים אנחנו נכנסים לסחרור שמגביר מאד את הקושי. למשל: כשלא נרדמים, הרבה פעמים מתחילים לחשוב מחשבות כגון: "אני לא אסתדר מחר. יהיה יום נוראי. כמה נורא זה לשכב ככה…" המחשבות מגבירות את הקושי להרדם. למחרת בלילה מתחילים לחשוב על הקושי בהרדמות כבר מאחה"צ והסיכוי לישון הולך ופוחת… בעזרת שימוש בטכניקות עזרה עצמית בשילוב עם ביופידבק משנים את כיוון המעגל, מפחיתים את המעגל המשני של החרפת התופעה, ולומדים טכניקות להתמודדות עם התופעה עצמה. ביופידבק גם יכול לעזור בשליטה בתופעות רגשיות אפייניות כגון רוגז, התפרצויות כעס, וירידה במצב הרוח. שילוב מאד יעיל הוא שילוב בין ביופידבק, מדיטציית מיינדפולנס, והיפנוזה והיפנוזה עצמית

 

 

לסיכום – ביופידבק הוא אמצעי יעיל ביותר להתמודדות עם לחץ וחרדה ועם תופעות גופניות הקשורות בחרדה כמו כאבי ראש, כאבי בטן ועוד. כאשר מתמידים ומתאמנים ביופידבק עוזר בצורה טובה תוך זמן קצר! ביופידבק עוזר גם לפחדים ממוקדים כגון: פחד מטיסה, חרדת בחינות, פחד מדיבור לפני קהל, פחד מג'וקים ובע"ח אחרים ;), ועוד. כמו כן ביופידבק עוזר לתופעות נוספות כגון: תופעות הקשורות ל-PMS, תופעות הקשורות לגיל המעבר, והפרעת קשב וריכוז (ADHD).

 

 

*לפני שימוש בכלים של היפנוזה ו/או ביופידבק כדי להרגיע כאב גופני, האדם עושה בדיקה רפואית בירור לבדיקה אם יש סיבות גופניות לכאב, הדורשות טיפול רפואי. 

Quick Website - בניית אתר תדמית
FRESH - עיצוב גרפי