תפריט

אבחון פסיכולוגי קליני

הנה שאלות שאנשים שואלים לגבי אבחון פסיכולוגי קליני:

מהו אבחון פסיכולוגי קליני?

לאלו מטרות משתמשים בו?

באיזה גילאים?

כיצד הוא נערך?

משתמשים באבחון הפסיכולוגי הקליני כדי לעשות תהליך הערכה יסודי ומקיף, ולהגיע כך להמלצות לגבי העזרה המתאימה ביותר לאדם שעובר את האבחון. משתמשים באבחון פסיכולוגי קליני עבור ילדים, מתבגרים ומבוגרים למגוון מטרות.

הנה מספר דוגמאות למטרות של אבחון, בתחומים בהם אני עוסקת:

*כאשר יש שאלה לגבי אבחנה. ישנם מצבים בהם האבחנה חשובה על מנת לעזור באופן המדוייק ביותר. כמו כן, ישנם מצבים בהם מגיעות זכויות וסיוע מגופים שונים, ועל מנת לקבוע האם האדם זכאי לסיוע זה, נדרש אבחון פסיכודיאגנוסטי. 

*כאשר יש צורך לבדוק איזו מערכת חינוכית מתאימה ביותר לילד/מתבגר ושאלות מרכזיות הן בתחום הרגשי והבין אישי.

*כאשר רוצים לברר מה הסיבות להתנהגויות מסויימות של ילד, מתבגר ומבוגר, וכיצד לעזור. הנה דוגמא להפניה לאבחון: בחורה צעירה התחילה להסתגר יותר ויותר בבית, ולתפקד פחות ופחות. היא פנתה לפסיכיאטר, והפסיכיאטר ביקש סיוע נוסף בהבנה ובאבחנה דרך ההפניה לאבחון פסיכולוגי.

*כאשר במהלך טיפול רגשי יש קושי או תקיעות שקשה להבין בתוך הטיפול, ויש צורך בעוד בדיקה ונקודת מבט, כיצד לשחרר את הטיפול, כך שיועיל.

*כאשר רשות מסויימת (כגון: ביטוח לאומי) דורשת אבחון לצורך קבלת סיוע.

כיצד האבחון נערך

האבחון כולל שיחה של היכרות. עבור ילדים ומתבגרים, גם שיחה/שיחות היכרות עם ההורים. במידת הצורך גם מבקשים מידע מדמויות חשובות, כגון המורה בביה"ס במקרה של ילדים. לאחר מכן במספר פגישות האדם עושה מטלות מתחומים שונים, שבאות ליצור היכרות מעמיקה עם תפקודו של האדם מבחינת אופני החשיבה (התחום הקוגניטיבי), התחום הרגשי, הקשר עם אחרים, וההתנהגות. לאחר עיבוד קפדני ומעמיק של התוצאות נערכת פגישת סיכום, ומועבר דו"ח כתוב. באבחון בילדים אני נוהגת להיפגש עם ההורים לפגישת סיכום, לאחר מכן עם הילד. כמו כן אני חושבת שחשוב מאד התיאום עם ביה"ס, והעזרה שביה"ס יכול לקבל בסיוע לילד בעקבות התוצאות של האבחון. לכן אני כוללת אפשרות של פגישה של ההורים איתי ועם צוות ביה"ס הרלוונטי בביה"ס ללא תשלום נוסף. לעיתים גם הילד נוכח בחלק מהפגישה, כדי שיהיה שותף במערכת שנועדה לסייע לו. תוצאות האבחון מועברות לאנשים נוספים שמסייעים לילד במידת הצורך. פסיכולוגים מחוייבים על פי חוק לסודיות. כל העברה של מידע לגבי האבחון היא בהסכמת האדם בלבד. לגבי ילדים/מתגברים מי שאחראי חוקית להחלטה האם ואת מי לשתף הם ההורים.

לסיכום, אבחון פסיכולוגי קליני הוא כלי להערכה מעמיקה כדי לתת תשובה על שאלות לגבי אבחנה ולגבי העזרה המתאימה ביותר לאדם. משתמשים בו עם ילדים, מתבגרים ומבוגרים. לעיתים עריכת אבחון והגעה לאבחנה המתאימה לאדם יכולה לסייע בקבלת עזרה, כגון קבלה של סייעת בביה"ס וקבלת עזרה מביטוח לאומי. מהנסיון שלי כאשר אבחון מוביל לטיפול, יעילות הטיפול גוברת, כיוון שהטיפול מבוסס על היכרות מעמיקה.

Quick Website - בניית אתר תדמית
FRESH - עיצוב גרפי