תפריט

המלצת השבוע 11.11.12

 

 

פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך. 

 

מדיטציה כדרך חיים

קראתי השבוע קטע יפהפה שמתאר מדיטציה*: "אני זוכרת את הפעם הראשונה שבה התחלתי לבצע מדיטציה. זה היה בקיץ 1957, ליד ביתי בהיילנד פארק, אילינוי. הייתי בת שש. ריח הדשא הקצוץ עלה באפי כששכבתי על גבי והבטתי בענפיו העצומים של עץ אלון רב הוד. הענפים מילאו את כל השמים. יכולתי לראות רק טלאים של שמים כחולים ביניהם. זה היה עץ גדול וזקן, והרגשתי שענפיו מגינים עלי. שורשיו בלטו מהדשא. אהבתי לשפשף את גבי על קליפת הגזע החומה כהה. נשארתי מתחת לעץ במשך שעות – שקטה, מאושרת וחופשיה – פשוט הייתי שם, שלווה. לא ידעתי זאת, אבל זו הייתה מדיטציה.

עשרים שנה אחר כך למדתי לבצע מדיטציה "באופן רשמי". עברתי טקס חניכה וקיבלתי מנטרה. אימנתי את עצמי לשבת זקוף בשקט במשך עשרים דקות בדיוק – פעמיים ביום. ואז זה הפך לשעתיים – פעמיים ביום. הייתי אומרת, "הגיע הזמן למדיטציה," אם רציתי בכך ואם לא. לא החמצתי פעם. "בצעי מדיטציה ותזכי להארה", נאמר לי.

עשרים שנה אחר כך חזרתי לעץ

המדיטציה היא חקירה יומיומית. "המדיטציה תמיד חדשה", אומר קרישנמורטי. "המדיטציה של היום היא התעוררות חדשה, פריחה חדשה של יופיו של הטוב". המדיטציה איננה אימון קפדני של התודעה, וגם אינה נעשית באותה צורה כל יום. היא יכולה להיות טיול בחורשה, התמקדות בתחושות שלכם, טקס, זמן מקודש או תהליך פשוט של התבוננות.

אנשים אומרים לי לעיתים קרובות, "אני לא יכול לשבת ולבצע מדיטציה, אני לא יודע מה לעשות." ואני עונה, "למה אתם עושים את המדיטציה יותר קשה מכפי שהיא? למה של תערכו ניסויים? מה יקרה אם פשוט תתחילו לכוון את תודעתכם לכיוון אחד ותשמרו על הכיוון הזה? עריכת שינוי קטן עשויה להביא לתוצאות מופלאות."

שבו פעם על גדת הנהר והתבוננו במים. עקבו אחר תנועת המים. חושו את האור, את הדממה מסביבכם, בתוככם, בנהר ובעצים. הישארו עם התחושה הזו. זה איננו זיכרון, דמיון או בריחה. זה המקום שבו הנכם. כך אתם מרגישים בתוככם.

מדיטציה אין פירושה התבודדות, אם כי לפעמים ההתבודדות נחוצה… לגביי, המדיטציה היא בידור ברמה גבוהה. זהו שילוב בין משחק רגשי, התהלבות וצלילה אל תוך הרגע. במדיטציה אתם לומדים לארח לעצמכם חברה."

אז ההמלצה לשבוע זה – להתבונן – מה הדברים שעושים לך טוב? אולי אלו דברים שנמצאים בחייך כרגע, אולי משהו מהעבר שנשכח וצריך "להוציא מהבוידעם", אולי משהו שניתן לדמיין במחשבה על העתיד.

להתבונן וגם לעשות – לשחק, לא כמאמץ, לעשות קצת או הרבה או באמצע, איך שמתאים לך.

*והנה טיפ לגבי עשיה – לפעמים קל לעשות משהו מיטיב ולפעמים קשה יותר. אם קשה לעשות משהו, אפשר כצעד ראשון לעשות אותו בדמיון – לדמיין איך עושים, ואיך מרוויחים מהעשיה. אפשר לדמיין מכשולים ואיך מתגברים עליהם, וכמה מספקת התחושה כאשר עושים זאת. עשיה בדמיון מתחילה מעגל קסם חיובי, שיכול להמשיך, אם רוצים, גם בעשיה במציאות. על אפשרויות נוספות להשתמש בכוח הנפלא של הדמיון ביכולת להיטיב עם עצמנו ניתן לקרוא גם בנושא של היפנוזה והיפנוזה עצמית.

וכמובן, אם מתאים לך, אני ממליצה בחום על אופן זה של מדיטציה, של התבוננות והוויה ברגע באופן משחקי ומהנה, כדרך חיים, שאפשר להשתמש בה בכל זמן.

ובפינתנו השבועית להתמודד עם דפוסי מחשבה מטעים

תכירו את "צריך ואסור" – כללים נוקשים איך הדברים צריכים להיות. כאשר אחרים לא עומדים בכללים אלה אנו יכולים להרגיש כעס, פגיעה, עלבון. כאשר אנו לא עומדים בכללים אלה אנו יכולים להרגיש אשמה ובושה. אז כללים זה דבר חשוב כמובן, אבל שווה לבדוק אלו מהם רלוונטיים ואיזו מידה של "חומרה" הם דורשים. לעיתים אנו פוחדים שאם נבדוק את הכללים לא נשיג את מטרותינו, או נפגע באחרים. למעשה, בדיקה והגמשה מותאמת מציאות של הכללים שלנו, מפנה אנרגיה, ומאפשרת לנו להיות מיטיבים, חומלים ואוהבים יותר כלפי עצמנו וכלפי אחרים. תראו את הקטע הזה למשל – עבור הכותבת כללי המדיטציה לא התאימו. כאשר בדקה אותם, היתה יכולה להתחבר לחוויית המדיטציה כפי שמתאימה לה, ולתרום מנסיונה לאחרים.

הגישה בטיפול פסיכולוגי המתמקדת בשינוי מחשבות מטעות והרגלים יוצרי בעיות לדפוסי חשיבה והרגלים יעילים נקראת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

*קטע זה לקוח מתוך הספר "יוגה רגשית"/ביג'ה בנט. תודה לתמי שוופי, שהכירה לי את הספר הזה.

היום, השבוע, ובכל יום ויום

שיהיה שבוע טוב!

 

 

 

כתיבת תגובה

Quick Website - בניית אתר תדמית
FRESH - עיצוב גרפי