פינה זו נועדה לשתף אותך ברעיונות ומחשבות שמנסיוני עוזרים לנו לעזור לעצמנו. כמובן, היא אינה מחליפה טיפול פסיכולוגי. אני מזמינה אותך לקחת ממנה מה שמתאים לך.
כשאני כועס – זה בגלל שעצבנו אותי
כשהיא כועסת -זה בגלל שהיא תוקפנית!
לפני הרבה שנים למדתי על תופעה מאד מעניינת, ששמה 'טעות הייחוס הבסיסית'. מעבר לשם המדעי המרשים, התופעה מאד פשוטה; כשאנו מסבירים התנהגות של אנשים אחרים- אנחנו מייחסים אותה לאופי שלהם, גם כשמתאים לייחס את ההתנהגות למצב. למשל: כאשר נראה מישהו כועס ברחוב ניטה לחשוב שהוא אדם תוקפני, ולא שבמקרה מישהו דחף אותו והוא התעצבן. כשאנחנו צופים בהתנהגות של עצמנו – אנחנו מייחסים אותה לנסיבות; ברור שהתעצבנתי כי דחפו אותי.
התעניינתי לגלות לאורך השנים, שחלק מאיתנו מפעילים את טעות הייחוס הבסיסית גם לגבי עצמנו. כלומר, נותנים משקל יתר בהסבר לאופי ולא נותנים מספיק חשיבות למצב.
אז למה זה חשוב בכלל מעבר לפסיכולוגיה?
שווה לבדוק, כשאנחנו במגע עם מישהו – אם זה אדם אחר, ועם זה עם עצמנו, מה ההסבר שלנו להתנהגות של האדם הזה, והאם אנחנו יוצרים איזון מועיל בהסבר בין הנסיבות לבין הדפוסים הקבועים.
למשל, אם אדם מתעצבן שוב ושוב וכל פעם זה 'בגלל שעצבנו אותי', שווה לאדם לבדוק את העצבנות, כיוון שאולי יש משהו שדורש עבודה ושינוי.
והצד השני של המטבע – אם מישהו בעבודה חדשה התעצבן עלינו, כדאי לא להחליט מהר מדי שהוא אדם עצבני. אולי הילדים עצבנו אותו בבוקר…
אז ההמלצה שלי להשבוע – להתבונן בסקרנות על ההסברים שלנו להתנהגות של עצמנו ושל אחרים, ולבדוק – עד כמה ההסברים יעילים, אולי יש הסברים שדורשים שינוי…. בקטן, בבינוני, בגדול. איך שמתאים לך.
אני מזמינה אותך לקרוא על טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), מדיטציית מיינדפולנס , היפנוזה והיפנוזה עצמית, ככלים יעילים לניהול אסטרטגיות ההתמודדות שלנו.
היום, השבוע, ובכל יום ויום
שיהיה שבוע טוב!